Bindweefselmassage

In tegenstelling tot de meest bekende massagevormen wordt bindweefselmassage niet toegepast op de spieren maar op de bindweefsellaag van het lichaam dat zich tussen de opperhuid en de spieren bevind.

Door de segmentatie in het lichaam (de zenuwen die tussen de wervels uitkomen bedienen alle weefsels en organen in datzelfde bandvormige gebied) kan uit de verklevingen in het bindweefsel worden opgemaakt waar mogelijke probleemzones zich bevinden. Andersom kan door het losmaken van die verklevingen reflexmatig invloed worden uitgeoefend op alle inwendige organen, spieren, bloedvaten etc. die in dat bandvormige gebied voorkomen.

Bindweefselmassage kan onder andere worden toegepast bij hoofdpijn en migraine, buik- en borstkas aandoeningen, maag en darm aandoeningen, chronische verkoudheid, gewricht- en spierreuma, gevoeligheidsstoringen, slapeloosheid, en pijnen bij de menstruatie en het uitblijven daarvan. De technieken hebben een positief effect op een verslapte of slecht doorbloede huid en ook cellulitis, striae en littekenweefsel kan door deze massagetechniek sterk verbeteren.

De behandeling

Elke behandeling met bindweefselmassage zal worden begonnen met een rugonderzoek dat zittend op de massagebank wordt uitgevoerd. Hierbij wordt het bindweefsel van de rug in plooien opgeduwd en/of getild waaruit kan worden opgemaakt waar zich zone’s bevinden.

Vervolgens wordt door middel van massagegrepen in of van het bindweefsel (er wordt zowel met oppervlakkige als diepe technieken gewerkt) de doorbloeding geactiveerd, de aanmaak van collageen en elastinevezels gestimuleerd en de kwaliteit van het weefsel sterk verbeterd. Afvalstoffen worden losgemaakt en de balans in het bindweefsel wordt hersteld. De grepen kunnen in zithouding op de rug worden uitgevoerd maar behandeling van armen, benen, romp of gezicht wordt vaak ook liggend op de buik gedaan.

Na afloop zal het rugonderzoek herhaald worden om te controleren of het gewenste effect bereikt is. De bindweefselmassage kan eenmalig worden toegepast om onderliggende probleemzones aan het licht te brengen maar kan ook periodiek preventief gegeven worden