Kan medical tape helpen bij hooikoorts?

Gepubliceerd op 18 april 2021 om 18:34

Het voorjaar is begonnen, de zon schijnt en voor veel mensen een moment om reikhalzend naar uit te kijken en lekker erop uit te trekken. Echter voor veel mensen is dit ook het jaargetijde dat ze  last krijgen van niezen, jeukende ogen, een loopneus of benauwdheid. De bomen en grassen staan in bloei en dat betekent dat het hooikoorts seizoen weer is aangebroken. Heb je al van alles geprobeerd, maar niets helpt echt. Probeer eens een tape tegen hooikoorts! 'T klinkt misschien raar, tapen tegen hooikoorts, maar het geeft bij veel mensen goede resultaten en vermindering van hun hooikoortsklachten.

In dit blog geef ik antwoord op de volgende vragen

 • Wat is Hooikoorts en welke symptomen horen erbij?
 • Medical taping tegen hooikoorts
 • Effectiviteit van de hooikoorts tape
 • Behandeling van klachten met behulp van medical tape
 • Heb ik Hooikoorts? Doe de test.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor het stuifmeel van bepaalde grassen, planten en bomen die in bloei staan. Het stuifmeel, ook wel pollen genoemd, zweeft in de lucht en kan voor een overgevoelige reactie van de mond, ogen, neus en luchtwegen zorgen, als je ermee in aanraking komt. Wanneer je last hebt van hooikoorts kan dat een grote impact hebben op het dagelijks leven, zoals niet lekker kunnen genieten van het zonnetje buiten of even het raam in huis openzetten. 

De periode dat je last kunt hebben van hooikoorts is per persoon verschillend en geheel afhankelijk van de bloeiperiode van de grassen, bomen en planten waar je allergisch voor bent. De meeste bloeien tussen februari en september. In deze periode heb je dan ook kans op symptomen van hooikoorts. Wil je weten wanneer welke boom, bloem of plant bloeit, kijk dan in de pollenkalender.

De volgende symptomen kunnen een teken zijn van hooikoorts:

 • Niezen,                    
 • Jeukende ogen
 • Jeuk
 • Loopneus
 • Keelpijn
 • Benauwdheid
 • Vermoeidheid

Doordat de gras- en boompollen zich in de lucht begeven, prikkelen zij het slijmvlies in de neus, ogen en luchtwegen. Dit veroorzaakt een allergische reactie waarbij niezen, een loopneus of keelpijn kan voorkomen. De geïrriteerde slijmvliezen kunnen ook jeuk in de ogen of aan de neus veroorzaken, maar ook brandende of tranende ogen.  Een loopneus bij hooikoorts is vaak na een paar uur weer weg, terwijl een loopneus bij verkoudheid een aantal dagen duurt. 

Benauwdheid is een minder voorkomend symptoom van hooikoorts, maar komt zeker voor. Benauwdheid bij hooikoorts kan komen doordat de bovenste luchtwegen ontstoken zijn. De bovenste luchtwegen zitten in het hoofd, waardoor hooikoortspatiënten last kunnen hebben van neusklachten. Deze neusklachten kunnen het ademen bemoeilijken, waardoor benauwdheid kan opspelen.

Vermoeidheid bij hooikoorts heeft te maken met je immuunsysteem. Omdat je immuuncellen in ‘gevecht’ zijn met de pollen, gaat je lichaam in verdediging. Dit kan ervoor zorgen dat je lichaam vermoeid raakt door deze aanhoudende lichamelijke reactie. Hiernaast kun je ook moeheid ervaren bij de inname van hooikoorts medicijnen.

 

Medical tape tegen hooikoorts

Medical tape is een elastische, vaak gekleurde, tape die je bv veel bij sporters ziet. De rekbare tape activeert de doorbloeding en zorgt ervoor dat je lichaam sneller herstelt. Sinds 2019 gebruik ik de medical tape ook met goede resultaten bij mensen met hooikoortsklachten. 

Hoe werkt dat dan, een tape aanleggen tegen hooikoorts? 

Het bindweefsel in ons lichaam bevat veel sensoren. Door het aanleggen van de tape op de rug tussen de schouderbladen, geef je een prikkel aan het lichaam, waardoor het zenuwstelsel tot rust komt. Dit heeft dan weer een positieve invloed op het immuunsysteem, waardoor het lichaam bij hooikoorts minder histamine zal vrijmaken, die juist zorgt voor een overreactie. Minder histamine in je lichaam geeft dan minder klachten.

Effectiviteit van de hooikoorts tape

Hoe effectief medical tape tegen hooikoorts is, verschilt per persoon. Over het algemeen ervaart zo'n 75-85% van de mensen die zich laat behandelen minder klachten of ervaart zelfs helemaal geen klachten meer na 2 (max 3) behandelingen. In de praktijk behandelen we ook kinderen vanaf 12 jaar en we zien geen verschil in effectiviteit tussen kinderen en volwassenen. Deze behandeling is dan ook mogelijk voor kinderen en volwassenen. 

Behandeling van klachten met medical tape

Uit de ervaringen in de praktijk en de resultaten van 2 studies blijkt dat na een eerste keer tapen al direct een positief effect merkbaar is. Door een tweede keer de tape na één week nogmaals toe te passen is gebleken dat de klachten nog verder afnemen. Afhankelijk van het resultaat na twee behandelingen kan besloten worden eventueel een laatste derde keer te tapen om een nog beter effect te bereiken. De daling bij een derde tape is echter minder. Geadviseerd wordt de tape per keer minimaal 5 dagen te laten zitten en na een week de volgende tape aan te brengen. Je kunt gerust douchen met deze tape. Binnen 2 weken weet je of deze behandeling voor jou werkt en of je verlichting van je klachten ervaart. 

Heb ik last van Hooikoorts? Doe de test!

Vraag jij je af of je hooikoorts hebt? Beantwoord 10 korte vragen en kom erachter of je last hebt van hooikoorts of niet.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.